Art of Living

Domov » Domov » Osho – Življenje je kozmična šala

Osho – Življenje je kozmična šala

oshoCelo življenje je velika kozmična šala. To ni nekaj resnega – če to sprejmes resno izgubiš smisel. Lahko se dojame le skozi smeh.

Kaj niste opazili, da je človek edina žival, ki se smeje? Aristotel je rekel, da je človek razumna žival. To ni res, ker so mravlje zelo razumne, enako čebele. V bistvu, če ga primerjamo z mravljami, izgleda človek zelo nerazumno. Tudi računalnik je zelo razumen in v primerjavi z njim izlgeda človeka zelo neracionalno.

Moja definicija je, da je človek žival, ki se smeje. Računalnik se ne smeje, čebele se ne smejejo, samo človek se lahko smeje. To je najvišji vrh razvoja, a skozi smeh se lahko pride do Boga, ker samo skozi najvišje v tebi je mogoče priti do neskončnosti. Smeh mora biti most za to.

Človek je zelo svoboden. V tem je lepota človeka, slava. Svoboda je neizmerni dar Boga. Ti si ostal neprogramiran, ne vsebuješ natančnega načrta. Moraš se izgraditi, moraš postati sam svoj Kreator. Torej, vse je odvisno od tebe, lahko postaneš Buda, Bahaudin, lahko postaneš Adolf Hitler, Benito Musolini, lahko postaneš morilec ali meditant.

V kolikor delaš v življenje to kar misliš, da je potrebno delati, ne boš nikoli občutil dolgčasa.

Zgodba, ki ti bo dala uvid v najvišjo resnico: » Sufi mistik je bil zelo reven, odvržen, utrujen od dolgih potovanj. Ponoči je prišel v neko vas, kjer ga niso sprejeli. Vas je pripadala ortodoksnemu narodu, niso imeli posluha za revne in uboge. Niso mu želeli nuditi prenočišča.

 Noč je bila hladna, bil je lačen, utrujen in premalo oblečen. Sedel je pred vasjo pod drevesom. Tudi njegovi učenci so sedeli tu v depresiji, v žalosti in celo v jezi.

Tedaj je on začel moliti in govoriti Bogu: »Ti si čudovit. Ti mi vedno daješ to kar potrebujem.«

 To je bilo preveč za učence. Eden reče: »Počakaj, sedaj greš predaleč. Te besede so laž. Mi smo lačni, utrujeni, neoblečeni, spušča se hladna noč. Okrog nas je polno divjih zveri, nimamo strehe nad glavo. Zakaj daješ hvaležnost Bogu? Kaj misliš s tem, ti mi vedno dajše to kar rabim?«

Mistik tedaj reče:«Da, jaz bom to ponovil. Bog mi da vse kar rabim. Nocoj potrebujem bedo, nocoj je potrebno, da sem zavržen, lačen in v nevarnosti. Zakaj bi mi sicer to on dal? To je sigurno potreba. To je potrebno in zato sem hvaležen. On tako čudovito gleda na moje potrebe. Čudovit je.«
To je pogled, odnos, ki je neodvisen od situacije. Situacija ni pomembna za njega.

 Slavite, karkoli je vzrok. Če si žalosten, potem slavi žalost. Samo daj temu priložnost in boš presenečen – kaj se bo zgodilo. Ti si žalosten? Začni plesati, ker je žalost tako čudovita, kot tiho razcvetanje bitja. Pleši, uživaj in boš presenečen, kako je žalost izginila, naredila se je razdalja. Malo po malo, boš pozabil na žalost in boš slavil. Tako boš preobrazil to energijo.

 To je primer alkemije: Transformirati navadno kovino v zlato. Žalost, jeza, ljubosumje – navadna kovina se lahko preobrazi v zlato, ker je iz iste snovi kot zlato. Ne obstaja razlika med železom in zlatom. Oba imata iste sestavine, iste elektrone. Si kdaj razmišljal, da sta kos oglja in največji diamant na svetu iz istih elementov, iz karbona?

V Indiji resnično tisti, ki spozna življenje, pravi, da je rojen dvakrat. Zakaj dvakrat? Zakaj je potrebno drugo rojstvo? Kaj je potrebno dobiti v drugen rojstvu? V drugem rojstvu on dobi to, kar bi lahko dobil že pri prvem rojstvu, a so mu družba, starši, učitelji to uničili.

Ko ugotoviš, da si zgrešil življenje, se mora vrniti prvi princip naivnosti. Odvrzi svoje znanje, pozabi na svoje spise, pozabi religijo, svojo teologijo, svoje filozofe. Ponovno se rodi, postani naiven – a to je v tvojih rokah. Očisti svoj um od vsega kar nisi sam spoznal, od vsega kar je sposojeno, od vsega kar je prišlo s tradicijo, od vsega kar ti je dano od drugih-staršev, učiteljev, univerzitet. Samo osvobodi se od tega. Še enkrat bodi enostaven in še enkrat postani otrok.

Slavimo z ognjemetom. Si kdaj razmišljal zakaj v vseh kulturah, v družbi, povsod po svetu slavijo le nekaj dni? Teh nekaj dni slavja je kompenzacija – ker je celotna družba odvzela vsak razlog za slavje v tvojem življenju in zato ti dajo za kompenzacijo za to le nekaj dni, sicer bi lahko postal nevaren za družbo.

Vsaka kultura ti bo dala nekaj v imenu kompenzacije, kako se ne bi počutil tako izgubljenega, bedno in žalostno. No, ta kompenzacija je lažna. Ves ognjemet te ne more narediti veselega. To je le za otroke, za mene je popolnoma nesmiselno. Toda v tvojem notranjem svetu bi se moralo nadaljevati s svetlobo, pesmijo in veseljem.

Vedno se spomni tega, da resnično slavje mora priti iz tvojega življenja v tvoje življenje. Resnično slavje ni odvisno od koledarja.  Čudno, vsa ta leta živiš v bedi in potem iznenada, določenega dne, greš iz nekega stanja in začneš plesati. Ali je lažno tvoje stanje ali pa je laž ta dan. Oboje ne more biti resnica. In ko ta dan mine, se zopet vrneš v svoje mračno življenje, vsi se vračajo svoji bedi, svoji tesnobi.

Človek, ki živi popolno, je neambiciozen. On je srečen prav sedaj in nima nikakršne potrebe, da išče več.

»Vse kar varčujem je izgubljeno, a vse kar dajem je moje. Vse kar sem dal, je še vedno z mano, a vse kar sem zbiral je izginilo, odšlo.

»Resnično ti imaš le to kar podeliš. Ljubezen ni last katero se varčuje, ona se blešči, tudi vonj se mora podeliti. Več ko deliš, več tega imaš. Manj daješ, manj dobivaš. Več daš več dobiš, več se rojeva iz tvoje najgloblje notranjosti, to je neskončno, več prinese še več. Pusti vodo iz izvira in še več je bo. Če vode ne pustiš, da gre naprej iz izvira in ji zatisneš izvir, ne bo več tekla. Malo po malo bo izvir presahnil, bo odsekan. Voda bo zastajala, postala bo umazana. Voda, ki teče je sveža…ljubezen ki daje je sveža!

…človek poskuša, da živi v knjigi za kuhanje, toda pozabi kuhati. On se samo uči iz knjig kako je potrebno kuhati, a lačen ves čas. Umira v »medčasom« in ne ugotovi, da ne more živeti iz knjige. To se je zgodilo:«Ljudje so pozabili, da je duhovnost treba živeti. To je nekaj kar je treba prebaviti. To je nekaj kar mora zakrožiti po krvi, da postane tvoja kost, tvoja prava bit. Ti moraš to absorbirati.«!

Obstajajo štirje L: Life (življenj), Love (ljubezen), Laughter (smeh), Light (Svetloba)

In oni se dogajajo v prav tem vrstnem redu!

 

Prevod: Bebamur

 

 


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: