Art of Living

Domov » Domov » Iz človeške na božansko raven

Iz človeške na božansko raven

Življenje človeštva se ne izčrpa, čeprav milijoni umirajo, poleg tega pa ves čas potekajo še
prehodi s človeške na božansko raven. Namesto da bi število prebivalstva upadlo, celo narašča. Nove duše prihajajo iz sveta kamnin, žuželk in živali. Celo znanost potrjuje, da skala razpade in postane drevo. Zaužito rastlinstvo doseže živalsko stopnjo. Najrazličnejše živali potem odmrejo in postanejo ljudje. To je nenehen proces prehajanja z ene stopnje na drugo.

Človeško življenje je najvišje. Če je človek živel v duhu vrline, se življenje sklene v Božanskem, drugače pa se vnovič rodi. V vsakem delu ali dejanju je Bog prisoten kot nevidna gonilna sila.

Bog je vedno prisoten kot notranje bistvo vsega, česar se dotaknete in s čim imate opraviti. Zato se vedno trudite povzdigniti sebe z dobrim delovanjem, z iskanjem dobrega in z mislimi za dobro soljudi. Iščite dobro pri drugih in napake pri sebi.

Spoštujte druge ljudi, saj je v njih Bog, in spoštujte sebe, kot nosilca božanskosti. Očistite svoje srce, da bo lahko Bog prebival v njem. Vem, da ste vznemirjeni, ker danes svet premetavajo valovi nemira in negotovosti. Toda, ne krivite sveta za to.

Zunanji nemir je le odraz vašega lastnega nemira, ki ga iz svoje notranjosti
projicirate na svet. Nevarnost predstavljajo vaše jezne misli, strah pa povzroči izražanje jeze. Vse sile v svetu, vsa bitja v naravi so neprizadeta, nespremenjena. Vi pa ste prizadeti, razdražljivi, prestrašeni in nemirni. Nadeli ste si barvna očala, skozi katera gledate vse.

Spremenite svoj pogled in svet se bo spremenil. Izboljšajte sebe in svet se bo izboljšal. Sami ustvarjate svet po svoji izbiri.

 

ČASTITE DUŠO IN NE POSAMEZNO OSEBNOST

Mogoče boste vprašali: »Svami! Kako lahko ljubimo osebo, ki se napačno vede in je zlobna? Kako jo lahko spoštujemo, kakor bi Ti želel?« V taki situaciji razmislite o naslednjem: Kdo je tisti, ki je zagrešil napako? Kaj je spodbudilo tako dejanje? Kdo je storilec? Storilec je telo. Kdo navdihuje telo? Um. Kaj ga je prisililo k temu dejanju? Njegovo delovanje je skupni učinek vseh dejanj in obnašanja iz mnogih preteklih življenj.

Duša v človeku pa ni odvisna od dejanj ali trenutnih nagonov. Duša je božanska, ljubite in častite jo. To je moj odgovor.

Zato častite dušo vsakega človeka, saj je to Bog v vsakem bitju.

Zakaj bi namenjali pozornost človeškim napakam in hudobiji? /…/

Vaša dolžnost je služiti, ne pa iskati napake. Služite z vsem svojim srcem in s čisto, neomadeževano ljubeznijo. Pod Mojim nevidnim nadzorom in vodstvom služite vsem in jim pomagajte pri njihovih bolečinah in težavah. Bog je prisoten v vsakem človeku.

Posvetite to življenje služenju drugim, saj drugi niso nič drugega kot vidni predstavniki Boga, ki prebiva tudi v vas.

 

– Sathya Sai Baba
(Iz knjig Sathya Sai Speaks in Moj Baba in jaz