Art of Living

Domov » Domov » 9 korakov do karizme in neskončne moči

9 korakov do karizme in neskončne moči

 

MOČ TIŠINE

9 pomembnih korakov, da razvijete karizmo, tišino, neskončno moč. S to močjo boste sposobni pritegniti k sebi vse kar rabite, da realizirate vaše sveto poslanstvo v življenju. 
Vendar morate biti previdni, da izločite vaš ego iz tega. Moč bo tu samo toliko časa, dokler bo ego ostal v tišini. Če bo vpleten vaš ego in boste zlorabili to moč, bo postala strup.

Um nima rad tišine, ker je neomejena,brezlična in nedoločljiva; rad pa ima zvok, zato ker je podobno kot so misli,omejen, izmerljiv in prilagodljiv. Um se izogiba tišini; zato, ker predstavlja tišina za ego “zvok” smrti.
Vendar je tišina naravno stanje stvari. Zvoki so motnja za obstoj (Pot/Tao)stvari takih kot so. Beseda »hrup« prihaja iz latinske besede nal~sea. Hrup jezvok, ki je tako moteč, da nas dela bolne! Stalno klepetanje uma in ust ječvekanje, ki izčrpa qi (energijo).
Torej je tišina eden izmed načinov notranjega hranjenja in obnavlanja moči,potrebne za samo-zdravljenje in pomlajevanje. Poleg tega, če hočete izkusitiTao/Luč, morate privabiti neskončnost v vaš način življenja in ni boljšega načina kot da vključite tudi tišino. Kot je napisal Stari Mojster (Lao Tzu),”biti varčen pri govorjenju, je naravno” in nadalje “tisti ki govori, ne ve.” Ko obvladate ne-govorjenje in “govorjenje brez govorjenja,” potem boste videli Pot/Luč.

Devet načinov ohranjanja miru

V tem kar sledi sem navedel ali parafraziral odlomke iz Tao Teh Chinga(komentar v verzih Lao Tzuja k I Chingu ali Knjigi sprememb) katere sem označil številkami, vendar brez točne navedbe poglavja. Mislim, da bi to lahko bil zavas izziv, da preberete delo Starega Mojstra (V slovenski jezik je Tao TehChing prevedla Maja Milčinski v svojem delu Klasiki Daoizma).

1. Cenite svoje besede 

Vsaka beseda,ki jo izgovorite, je delček vašega qija, vaše osebne moči. Če hočete biti močni, potem morate hraniti vaš qi na način, da postavite vašim besedam največjo vrednost.
To pomeni, da ne boste govorili, razen če ste naprošeni in/ali če je nujno potrebno, da to storite. Nadalje, dobro premislite kaj morate reči, bodite kratki in povejte bistvo. Povejte svoje besede vešče (2), tako da ni nič energije izgubljene. Vaše besede naj bodo raje grom, kot pa čvekanje.
Nadalje, če želite da bodo vaše besede cenjene, morate držati svojo besedo, ko jo date. To pomeni, da ne boste dali svoje obljube drugim ali sebi, če je ne mislite držati. Ne obljubljajte, da boste nekaj naredili, razen če ste popolnoma prepričani, da boste to naredili.

In na koncu, ne uporabljajte besed, katere projicirajo podobe, za katere želite, da se ne manifestirajo. Na primer, če razumete vrednost in moč besed,potem se ne boste prepustili tarnanju, pritoževanju ali projiciranju negativnosti. Če nimate reči kaj prijetnega ali nekaj kar povzdiguje, potem ne recite ničesar.

2. Bodite kot ogledalo, poslušajte in odbijajte.

Univerzum je kot ogledalo. On sprejema vaše misli, občutke,govorjenje in dejanja ter vam jih vrača nazaj v obliki okoliščin vašega življenja. Če se enačite z uspehom, boste dobili nazaj uspeh; če se enačite z neuspehom, boste dosegli neuspeh. (3). Torej, so vaše življenske okoliščine enostavno zunanje manifestacije vsebine vašega notranjega klepeta.
Da bi bili kot Univerzum v vašem vsakdanjem življenju, kadar govorite,poslušajte previdno in namesto da bi reagirali na tisto kar slišite, z zagovarjanjem vaših mnenj ali čustev, enostavno in nečustveno odbijte nazaj besede, ki jih slišite od sogovornika. Na primer, če vam nekdo reče”mislim da ste podgana,” vi enostavno odvrnete, “V redu, to zveni, kot da vi mislite da sem podgana. Je to prav?” Prakticirajte biti nečustveno ogledalo.
Na ta način, čeprav govorite, ostane vaš um tih, zato ker niste povedali svojega mnenja ali reakcije. Namesto tega ste pomagali sogovorniku, da je vstopil v pogovor s samim seboj! To je način modreca, ki nima lastnega uma; on upošteva um običajne osebe, kot da je njegov lasten um (4).

3. Bodite nejasni in dvomljivi

To je ravno tako del brezlične in tihe osebe, kot resnicoljubne. Če poveste končno trditev in z gotovostjo, potem ste nekaj povedali. Vendar če ste nejasni in dvomljivi, potem v resnici niste povedali ničesar, ste v resnici ne-govoreč.Tako ste veliko bližje resnici, kot da bi iskali nekaj natančnega/določenega.
Ker je Tao/Luč neskončen, je nedoločen. Ne obstaja nič za kar bi lahko rekli,da je končno in gotovo. Torej, če ste nejasni in dvomljivi ste blizu resnice stvari. Po drugi strani, če ste natančni in gotovi, se pretvarjate da veste nekaj, kar v resnici sploh ne veste.
Torej lahko rečemo “Laž/kriva vera sta podobni resnici in Velika Resnicaje podobna laži.”(6)

4. Ne razkrivajte, zagovarjajte ali hvalite samega sebe

Ko razkrivate, zagovarjate ali hvalite samega sebe, se izpostavljate na odprto, se dvigujete na konice svojih prstov; in ko se trudite izstopati, ste ranljivi in zlahka ponižani. Tako tudi postanete talec podobe,ki ste jo projicirali; kajti ljudje bodo pričakovali, da boste vedno natančno tisto, kar ste rekli da ste.
Če molčite o dogodkih in detajlih v vašem življenju, ste osvobojeni mnenja drugih in tako ostanete nevidni, skrivnostni, brezdanji, nedoumljivo identificirani – taki kot ja neskončen Tao!

5. Ne tekmujte (8)- namesto tega se postavite pod ljudi

 Medtem, ko poslušate ljudi, bodite previdni in se ne delajte bolj briljantne, bolj cvetoče ali bolj dovršene kot so drugi. Če nekdo reče”Pravkar sem pretekel maraton,” in vi rečete “Zanimivo, toda ste vedeli da sem se letos dvakrat povzpel na Everest”, vi tekmujete. Modrec ne tekmuje.
In, če vas nekdo vpraša nekaj, se izogibajte razkazovanju vašim filozofskim ali duhovnim dosežkom. Namesto tega, mu postavite vprašanje, ki ga bo napeljalo k refleksiji. Pustite mu, da sam odgovori na svoje vprašanje. Če se vam to zdi preko vaših zmožnosti v dani situaciji, potem odgovorite z enostavnimi besedami. Bodite omejen in neroden. Ne razkrijte kar veste: razkrijte kar ne veste.
Namesto da tekmujete, postavite sebe v nižji položaj in podobno kot Zemlja, jih podprite. Uporabite besede, ki jih hvalijo, podpirajo, vzpodbujajo in dvigujejo. Pustite jim naj sijejo. Toliko časa, dokler ne govorite o sebi ali vaših mnenjih, je vaš um tiho, čeprav govorite. Temu se reče govoriti brez govorjenja!

6. Ne soglašajte zlahka 

Če se strinjate narediti stvari zlahka ali jih zlahka odobravate brez temeljitega premisleka o njih ali nepravilnega izkušanja, se boste počutili velikokrat neprijetno. Ljudje ne zaupajo tistim, ki zlahka rečejo “da” in to vsemu, zato ker vedo, da je njihov “da brez vsebine.”
Če ste naprošeni, da nekaj naredite, ne recite ničesar ali vsaj recite”dovolite mi da premislim.” Potem, ko ste si v miru vzeli nekaj časa za premislek situacije, potem se lahko odločite. Na ta način lahko trdite zase,da se imate pod kontrolo. Kmalu si boste zaupali in tudi drugi vam bodozaupali, zato ker ne delujete prehitro, brez tihe moči premišljanja.
Če ste naprošeni, da poveste svoje mnenje o neki stvari in niste prepričani, ne recite ničesar ali pa vsaj recite “ne vem.” Ne vedeti je nekaj neprijetnega za ego, kateri ima rad svoje mnenje o vsem. V resnici ego nite ne ve; on se samo pretvarja da ve. Ko ste v stanju nevednosti, ste negotovi in to je Pot/način kako stvari obstajajo.

7. Ne kritizirajte ali sodite.

Tao je nepristranski in ne sodi. On ne kritizira ljudi. On ima neskončno sočutje. Tiho sprejema in podpira vsakogar in tisto kar se je oseba odločila narediti. Ne poskuša spremeniti ali “popraviti” nikogar. Ne ločuje prav od narobe ali dobrega od zla.
Kadar kritizirate ali sodite ljudi, ne delate nič drugega kot da izražate svoje mnenje. To je trošenje energije, delanje hrupa. To je čvekanje. Ljudje hitro zbolijo in so utrujeni od kritiziranja ali sojenja in ljudje, ki zapravljajo svojo energijo s kritiziranjem ali obsojevanjem drugih, bodo ravno tako zboleli in postali utrujeni. In mimogrede, kritiziranje in obsojevanje sta znaka šibkosti. Močna oseba lahko tolerira vse brez komentarja.
Pomnite, če poznate sebe, poznate druge (!!??). Kar ne marate pri drugih, je samo projekcija nekega izkrivljenega dela vašega jaza. Namesto da mentalno ali verbalno vznemirjate ljudi, jim poskušajte pojasniti, pustite jih same. Pustite jim, naj sami rešijo svoje probleme in vložite vašo energijo v vaše lastno življenje. Uredite sebe.

8. Ne branite ali opravičujte sebe 

Kadar branite ali opravičujete sebe verbalno, potem dajete moč besedam drugih in razodevate sebe, da ste ranljivi na napade. Če vam nekdo reče, da ste sebičen in vi odgovorite “Ne, nisem…” in nato nadaljujete z obrambo ali razlago, potem v efektu govorite “Jaz moram spremeniti vaše mnenje o meni, zato ker ima vaše mnenje težo in me kontrolira”.
Po drugi strani, če odklonite obrambo ali opravičevanje samega sebe, potem govorite “Ni mi mar kaj si mislite o meni. Vaše mnenje je samo vaše mnenje. Lahko ga imate, vendar nima kontrole nad menoj. Ni mi potrebno spreminjati vašega mnenja, da bi bil srečen.” Če to naredite, potem bodo ljudje okoli vas videli, da ste v svoji tišini neomajni.
Nadalje, potem ko bodo videli, da nimate namena spreminjati njihovih mnenj,bodo to razumeli, da ste jih sprejeli take kot so. Ugotovili bodo tudi, da jih tudi ne prosite, da se branijo ali oravičujejo. Ljudje se bodo počasi začeli počutiti varne v vaši bližini, zato ker bodo vedeli, da ste jih sprejeli,njihova mnenja in vse ostalo.

9. Zamenjajte hitro govorjenje za govorni post.

Ego je resnično hiter v govorjenju, vendar greste lahko preko njegovih omejitev z govornim postom kot redno disciplino. Enkrat tedensko si vzemite cel dan da se vzdržite govorjenja. To je zelo dobra vaja za učenje, ohranjanja sebe znotraj neskončnega Taa/Luči,namesto da poskušate postaviti neskončnost z besedami.


Karakter in karizma

Ko boste postopoma obvladali ne-govorjenje, bo dominiral vaš naravni karakter in eventualno nadomestil vašo izumetničeno osebnost. Postopoma tako razvijate karizmo, tišino, neskončno moč. S to močjo boste sposobni pritegniti k sebi vsekar rabite, da realizirate vašo sveto poslanstvo v življenju.
Vendar morate biti previdni, da izločite vaš ego iz tega. Moč bo tu samo toliko časa, dokler bo ego ostal v tišini. Če bo vpleten vaš ego in boste zlorabili to moč, bo postala strup. Gnili boste od znotraj navzven z izjemno hitrostjo.Višje boste šli, nižje, hitreje in trše lahko padete.
Torej, bodite tiho, kultivirajte svojo moč in spoštujte življenja drugih, ne tlačite jih, ne silite jih prekomerno in ne poizkušajte jih spremeniti ali manipulirati. Premagajte sebe, vendar dopustite stvarem in ljudem da so. Kot je dejal Stuart Wilde: to je Sveta Pot.

%d bloggers like this: