Art of Living

Domov » Domov » Glavni kriterij zdravega odnosa

Glavni kriterij zdravega odnosa

Zagotovo je glavni kriterij zdravega odnosa kvalitetna komunikacija. Nič več. Vse ostalo – pozornost, odgovrnost, skrb in podobno izide iz tega.

Če se s svojim partnerjem pogovarjate brez obsojanja, brez potiskanja, brez posmeha, brez spominjanja na preteklost, brez okrivljanja drug drugega, pomeni, da se vam je posrečilo ali pa ste dozoreli, da boste v odnosu ljubezni in harmonije.

Prava bližina je,  ko si lahko odprt z drugimi kot s samim seboj. To ne pomeni, da stalno živiš odprto, to je, ko si pripravljen in želiš podeliti izkušnjo, da te je drug pripravljen poslušati. Z željo, da te razume. S sočutjem. S podporo.

On ima lahko enako mišljenje, tudi ni potrebno da se strinja s steboj, toda ne bo naredil še bolj nestabilno stanje. Bo počakal boljši trenutek, ali izbral prave besede, da prenese svoje mišljenje, ne na tvojo škodo.

Skrben odnos – to je to kar kaže na zdravo bližino. Ni potrebno, da sem jaz izvor bolečine za ljubljeno osebo. Vedno milost in nežnost. Tudi nesporazumevanje je blago.

Če se človek predstavlja kot učitelj: “Vidiš ti si iztraumirana, moraš nekaj narediti s seboj. Kričiš, zganjaš histerijo, besniš – pozdravi se!” Pošljite k vragu  takega učitelja. Takoj!

Tisti, ki ljubi, ne bo omenjal tiste dogodke, ki bolijo. Zato, ker te čuti, bo tudi njemu hudo kot tebi. To je kot, da sam sebe žali. Vzajemen občutek.

Za tistega, ki ljubi je pomembno, da se ljubljena oseba lahko razvije, da lahko uresniči sanje, lahko računa na razumevanje in podporo v vseh življenjskih situacijah.

Ljubljeni človek mora biti srečen. To je cement zdravih odnosov, če v paru tako mislita oba.

Če te nekdo muči, potem pomeni, da njega ne boli takrat kot tebe. To je očitno. Če on ne gleda kaj je tebi pomembno in ne želi poslušati tvojih argumentov, torej pomeni, da tvoja sreča ni pomembna za njega. Ti je jasno? Če on vidi tvoja občutja, nadaljuje, da ti dela še večje emocije. Govori to o njegovi ravnodušnosti? Koga ima rad in na koga misli v danem trenutku?

Če ne morete komunicirati z bližnjim človekom kot s seboj, pomeni, da bližnjega človeka, razen samega sebe, vi nimate.

 

Autor: Lilija Ahremčik

%d bloggers like this: