Zelišče Veliki trpotec zdravilo za pljučno astmo, pljučno tuberkulozo

Marija Treben

Marija Treben pravi, da je bil suličasti trpotec v zgodovini zelo cenjen. Že od pamtiveka prevladuje ob poteh in raste kot človekov blagoslov. Anglosaški zdravilni blagoslov, ki izmed 11 rastlin, opeva suličasti trpotec takole:

In ti, trpotec, mati rastlin, odprt proti vzhodu, močan v notranjosti prek tebe so škripali vozovi, čezte so jahale žene, prek tebe so jezdile neveste, čezte so sopli junci. Vsem si se uprl! In vsem si se zoperstavil. Tako se upri tudi strupu in okuženju in nesreči, ki prek dežele se pelje!

Suličasti trpotec

Ozkolistni trpotec je še danes enak kot je bil v preteklosti. Ko nesreča hodi po deželi in mi potrebujemo zdravilne rastline kot je trpotec. Najdemo ga ob poteh, jarkih, neobdelani zemlji, pojavlja se povsod po svetu.

Za kaj uporabljamo suličasti ali ozkolistni trpotec?

Trpotec uporabljamo predvsem pri obolenju dihalnih organov, posebej pri močni zasluzenosti, kašlju, oslovskem kašlju, pljučni astmi in cel opri pljučni tuberkulozi. Švicarski župnik Kunzle, zeliščar, piše:”Trpotec uporabimo cel in vse njegove vrste, s korenino, listi, cvetovi, semeni. Kot nobeno drugo zelišče očisti kri, pljuča, želodec. Tako je dober za ljudi, ki imajo slabo kri, šibka pljuča in ledvice, bled videz, izpuščaje in lišaje ter za tiste ki malo pokašljujejo, so hripavi. Pomaga tudi slabotnim otrokom.

Recept za čaj iz trpotca za pljuča

Marija pravi, da je sama velikokrat delala mešanico iz enakih delov timijana in trpotca pri pljučni ali bronhialni astmi. Tak čajni preliv priporočam tudi pri trdovratnem obolenju jeter in mehurja. Pri bronhitisu, pljučni in bronhialni astmi ima zelo dober učinek takle čaj: V skodelico hladne vode damo rezino (neškropljene) limone in zvrhano kavno žličko rjavega sladkorja, zavremo, pustimo da 4-5 krat vzkipi, odstranimo s plošče in šele takrat dodamo zvrhano kavno žličko čajne mešanice. Namakamo še pol minute. V težjih primerih čaj pripravljamo svež 4 do 5krat na dan. Pijemo ga po požirkih tako vročega, kot le moremo.

V starih knjigah piše, da semena trpotca preprečujejo tvorbo kamnov, če jih dnevno pojemo 8 gramov in zraven pijemo trpotčev čaj.

Čaj očisti kri vse navlake in bolezenskih povzročiteljev.

Najbolje je narediti trpotčevo kuro, tako, da vsak dan zaužijemo jedilno žlico (otroci 1 čajno žličko) sirupa iz trpotca.

Način priprave trpotčevega sirupa

  • Dve zvrhani prgišči trpotčevih listov zmeljemo
  • Dve zvrhani prgišči trpotčevih listov zmeljemo
  • Tako dobljeni listni kaši dodamo malo vode,
  • 300 g sladkorja
  • 250 g medu
  • Med stalnim mešanjem pustimo vreti na šibkem ognju, da nastane gosta tekočina, ki jo še vročo polnimo v kozarce in shranimo v hladilniku.

Trpotec zdravi rane

V kmečkih krajih je znano, da trpotec zdravi rane. Ko se je neki kmet na polju poškodoval, je vzel trpotčev list, ga zmečkal in položil na rano. Kljub temu, da lista ni opral, se mu rana ni vnela. Listi pomagajo pri odrgninah, vrezninah, osjih pikih, celo pri ugrizu steklih psov, strupenih živali. V starih knjigah o zeliščih piše:”če kroto piči pajek, se zdravi s trpotcem. Ta ji pomaga.”

Če sveže liste trpotca zmečkamo in pomešamo z malo soli obesimo okoli vratu, pozdravimo golšo. Trpotčevi listi, ki jih položimo v čevlje, nas rešijo žuljev, ki smo jih dobili pri hoji. Vsaka še tako zločesta bula, izgine, če jo obložimo s sveže zmečkanimi listi. Listi pomagajo pri obolenjih žlez, če ga položimo na obolelo mesto.

Na nekem predavanju sem opozorila občinstvo na to, da trpotčevi listi pozdravijo vse rane, tudi če so stare deset let. Ko sem pet let kasneje predavala v šoli za bolniške sestre v Linzu se mi je predstavila neka ženska:”Pred časom sem dvomila o vaši trditvi, da trpotčevi listi zdravijo vsako, še tako staro rano. Moja soseda je imela odprto rano na stopalu že 17 let in ni že dolgo ni mogla več iz hiše. Prinesla sem ji trpotčeve liste in jih dala na rano. MOji dvomi so se razpršili, rana se je na veliko začudenje vseh kmalu zaprla in se do danes, po 5ih mesecih, ni oprla.

Trpotčeve liste priporočam tudi pri trombozi. Vsako leto umre mnogo ljudi za rakastimi čiri ob hudih bolečinah, čeprav bi se lahko pozdravili z zdravilnimi zelišči. Koliko bolj zdravi in zadovoljni bi lahko bili, če bi imeli več razumevanja za naše zdravilne rastline. V očeh nevednežev je to samo plevel. Začnite se zanimati za zelišča in polagoma se boste znebili vseh nadlog.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: