Meditacija za notranjo uglasitev

Na neki točki v življenju se večina ljudi zave, da ne obstajajo le rojstvo, rast, uspeh, zdravje, užitek, zmaga, ampak tudi izguba, neuspeh, bolezen, starost, razkroj, bolečina, smrt. Te stvari označujemo kot dobre in slabe, kot red in nered.

Dobremu vedno sledi nered

Dobremu nenehno grozijo propad, motnja, nered, grozi mu slabo in brezizhodnost, ko razlage odpovedo in življenje izgubi smisel. Prej ali slej bo v življenje vsakogar vdrl nered, ne glede na to koliko zavarovalnih polic ima. Lahko nastopi v obliki izgube, nesreče, bolezni, virusa, starosti, smrti.

Nered odpre prehod k višjemu redu

Če vemo, da je življenje rast in da smo ves čas podvrženi redu in neredu ali dobremu in slabemu, nam lahko vdor nereda, kar se v trenutnem svetu kaže kot korona virus, odpre prehod k višjemu redu in propad umsko določenega smisla.

Mi stvari označujemo kot dobre in slabe. Izogibamo se slabemu in želimo biti ves čas v dobrem, kar pa je po zakonu narave nemogoče. Saj vedno nastaja rojevanje in smrt, to je cikel življenja, katerega del smo. In v življenju doživljamo tako dobre kot slabe dni. V življenju je sprememba edina stalnica.

Dobro in slabo je le utvara

Dobro in slabo sta le utvara. Življenje ni ločeno. Globlja medsebojna povezanost vseh stvari in dogodkov nam da vedeti, da sta dobro in slabo le utvara.

Zgodba, ki pokaže resnico utvare dobrega in slabega

Modri mož je zadel na loteriji zelo drag avtomobil. Družinski člani so bili zelo veseli in so mu prišli čestitat. Kaj ni to čudovito! so govorili. Ti imaš pa res srečo. Mož se je nasmehnil in rekel: Mogoče.

Nato se je z avtomobilom zaletel in pristal v bolnišnici. Družinski člani so prišli in mu govorili:”To je bila pa res smola!” Mož se je le nasmehnil in rekel: Mogoče.

Medtem, ko je bil v bolnišnici , se je ponoči sprožil plaz in potisnil njegovo hišo s pečine v morje. Zopet so prišli prijatelji in dejali:Kakšno srečo si imel, da si bil v bolnišnici. Znova je odvrnil:”Mogoče.”

Miselna ali zavestna naravnanost, ki ne želi presojati je modrost

Modrečeva beseda “mogoče” odraža njegovo naravnanost, da ne želi presojati ničesar kar se dogaja. Kar se zgodi to sprejme in se tako zavestno poveže z višjim redom. Zaveda se, da um ni zmožen doumeti, kakšno mesto ali namen ima navidezno naključni dogodek v tkanini celote. A noben dogodek ni naključen. Tudi nobena stvar ali dogodek ne obstaja ločeno, samo po sebi. Atomi, ki sestavljajo človekovo telo, so bili nekoč skovani v notranjosti zvezd, vzroki za vse dogodke so tako rekoč neskončni in na nerazumljiv način povezani s celoto.

Kozmos ni kaotičen. Sama beseda kozmos pomeni red. A to ni red, ki bi ga lahko človek doumel, četudi ima lahko bežne uvide.

Vas zanima v čem je moja skrivnost?

Veliki indijski filozof in duhovni učitelj Krishnamurti je več kot 50 let potoval po svetu in govoril ljudem. Z besedami, ki so sicer vsebina, je želel prenesti med ljudi, tisto, kar je izza besed, izza vsebine.

Med enim od govorov v poznem obdobju svojega življenja je občinstvo presenetil v z vprašanjem:”Vas zanima, v čem je moja skrivnost?”

Vsi so zelo pozorno prisluhnili. Končno bodo izvedeli ključ do sreče. Moja skrivnost je naslednja:”Nič nimam proti čemurkoli, kar se dogaja.”

Ni se spuščal v razlago besed. V tej izjavi je globoko sporočilo. Ko nimaš nič proti temu, kar se dogaja si notranje uglašen s tem, kar se dogaja. Kar se dogaja se nanaša na takšnost trenutka, ki vedno je, takšne kot je. Biti uglašen s tem kar je, pomeni, da ne nasprotujemo temu, kar se dogaja. Pomeni, da ne vrednotimo na dobro in slabo.

Ko imamo takšno notranjo uglašenost, se vedno izide za nas pozitivno, saj je celotna inteligenca Življenja samega z nami.

Iz knjige Nova Zemlja, avtor Eckhart Tolle

Zato v teh časih, ko nas obdaja strah pred virusom, zavedajmo se, ne glede kako težko je, da ima vse višji namen. In bolj ko bomo notranje uglašeni s trenutkom zdaj, bolj bo Življenje na naši strani.

Meditacija za notranjo uglasitev

Da se notranje uglasimo pomaga meditacija in povezano dihanje. Povezano dihanje poveže energijo in duha v telesu. Nas prizemlji in uravnoteži.

Za tiste, ki še niste meditirali je dobro začeti s tehniko, da se udobno usedete in začnete dihati. Morda vas bo um želel od tega odvrniti. Začelo vas bo morda kje srbeti, ali ne boste mogli biti pri miru. Tukaj morate vztrajati, da ste zavestno usmerjeni na to, da dihate in se ne premikate. Dihanje naj bo takšno kot vam odgovarja, sproščeno, brez da delate pavze. Počasi in sproščeno. V mislih si ponavljajte: “jaz sem tukaj zdaj v tem.”

vdih-jaz izdih-sem vdih-tukaj izdih-zdaj vdih-v izdih-tem

Čas: 15 minut

To vas bo povezalo, energijsko in duhovno. Zato boste bolj notranje uglašeni s trenutkom ZDAJ.

Kdor bo lahko ohranil pozornost na trenutek ZDAJ, zanj ne bo strahu in bo miren, ne glede na težavnost okoliščine.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: