Poglej na kateri od dveh poti sv.Kristusa se nahajaš

V nas samih obstaja misteriozna matematična točka, ki se ne nahaja niti v preteklosti, niti v prihodnosti. Kdor jo želi najti jo mora iskati tukaj in zdaj, v samemu sebi, prav v tem trenutku, niti sekundo prej, niti sekundo kasneje.

Dva pramena svetega Kristusa, Vertikalna in Horizontalna Pot, se srečata v tej točki…

Samael Aun Weor

Kako zgledata poti sv.Kristusa v življenju posameznika?

Nahajamo se, trenutek za trenutkom, izpred dveh poti: Horizontalni in Vertikalni.

Ti dve poti označujeta presečišče v trenutku tukaj in zdaj. To je tudi pravi simbol Kristusovega križa. Svetloba Stvarnika je brezpogojna Ljubezen, ki se lahko manifestira le v trenutku zdaj v tvojem srcu. Tam je dom tvoje duše in Stvarnikove Duše. Horizontalna, vodoravna pot je pot, kjer poteka naše življenje, merjeno v času in prostoru, dan za dnem. To je življenje, ki ga živimo ljudje. Obstaja tudi Vertikalna Pot.

Jasno je, da je Vertikalna Pot različna, to je pot inteligentnih upornikov, pot Revolucionarjev..

Ko se ena oseba prebudi, ozavesti; ko dela na samemu sebi, ko se ne identificira z vsemi problemi in grenkobami življenja, se v bistvu premika z Vertikalno Potjo…

Kakšna je Vertikalna Pot v praksi?

Ko pridejo življenjski problemi; nekdo ostane brez službe, ali mora biti v karanteni, ali ima težavnega partnerja, ali je brez denarja, itd.

Normalno, da je ljudem težko. Zelo težko je odmisliti situacijo in zaskrbljenost. Ampak ravno zaskrbljenost povzroča, da smo na horizontalni poti, kjer prevzamemo tuje ideje v svoje življenje. Enostavno pozabimo nase. Prva stvar, ko gremo na Vertikalno Pot je, da se vprašamo KDO smo?

Tisti, ki trpijo, ki jočejo, ki so bili žrtve neke izdaje, neke življenjske krivice; neke nehvaležnosti, neke žalitve, .. resnično pozabijo na samega sebe, na svoje intimno realno Bitje, kompletno se identificirajo s svojo tragedijo..

Delo na samemu sebi je temeljna značilnost Vertikalne Poti. Nihče ne more stopiti na Pot velikega upora, če nikoli ne dela na samemu sebi..

Vertikalna pot je psihološka

To delo je Psihološke vrste. Potrebno se je učiti, da živimo trenutek za trenutkom.

Ko je neka oseba obupana nad situacijo; ekonomsko, politično ali osebno, je logično, da je pozabila na sebe..

Če se ta oseba za trenutek zaustavi, če opazuje situacijo in poskuša, da se spomni same sebe in se potrudi začutiti ali razumeti, da je v njej Bitje, Stvarnikova Ljubezen, ki nas neizmerno ljubi in da nič ne moremo spremeniti, dokler ne prepoznamo ali pogledamo Bitje v sebi. Svojega notranjega otroka, ki je čisto in išče že od rojstva le varnost in ljubezen.

Če ta oseba ni dobila brezpogojne ljubezni od neozaveščenih staršev, potem bo celo življenje iskala to ljubezen. To se seveda dogaja podzavestno. Iskala jo bo in med tem jo bodo morda drugi izkoriščali, se ji posmehovali,.. In oseba bo trpela še bolj. Dokler ne bo spoznala, da ni potrebno več iskati Ljubezni, ker je to v njej, v njeni Duši. Samo dovoliti ji mora, da se izrazi. Duša je neotipljiva. Ne veš kje je, veš pa, da trpi. Fizični izraz duše je telo. In tam, kjer v telesu boli, boli dušo.

Če oseba razume svoj problem v osnovi, da ni nič drugega kot Slamnati ogenj, neki plamenček, ki se bo z lahkoto ugasnil, bo presenečeno ugotovila, da se je nekaj premaknilo. Ko sprejmeš situacijo in pogledaš trpljenju v oči, ko se soočiš,…občutiš mir..nastane prostor in tišina. To je Polje – brezmejnosti svetlobe večnosti in neskončnosti, neskončnost je na horizontalni poti in večnost na vertikalni, v prav tem trenutku “tukaj in zdaj”. Zato, se ustavi in poglej na svoje življenje z novimi očmi, začuti, ozavesti. To je lahko trenutek uvida, prebuditve.

Mehanične reakcije je mogoče spremeniti le s sprejetjem dane situacije in če je to trpljenje, potem postane trpljenje zavestno. In kasneje ugotoviš, da je trpljenje izginilo in se je situacija “čudežno” rešila. To je prava transformacija problemov v rešitev.

Na Horizontalni Poti ljudje reagirajo mehanično

Očitno je, da Svet reagira mehanično pred različnimi življenjskimi okoliščinami..

Ubogi ljudje! Običajno, vedno postanejo žrtve. Ko jih nekdo hvali, se smehljajo; ko jih ponižujejo, trpijo. Ko jim predvajajo poročila vse 100% verjamejo.

Žalijo, ko jih drugi žalijo. Ko so ranjeni, tudi oni ranijo. Nikoli niso svobodni; drugi iz okolice imajo moč, da jih vodijo od radosti do žalosti, od upanja do brezupja.

Vse osebe, ki gredo po Horizontalni poti, so podobne glasbenemu instrumentu, na katerem vsak igra kar mu je po volji.

Tisti, ki zna spreminjati mehanične odnose, resnično stopa na Vertikalno Pot.

To predstavlja osnovno spremembo za Nivo Bitja.

%d bloggers like this: